06 December 2020
10 belangrijke feiten over koffie

Koffie is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld, maar de effecten ervan zijn nog steeds onderwerp van discussie. Wetenschappers en epicuristen hebben lange tijd claims gemaakt over dit geurige brouwsel. Zal het je doden of je langer laten leven? Wat maakt de perfecte koffiebeker zo lekker? Is decaf echt decaf? En wie heeft er genoten van het eerste kopje koffie ooit?

 

  1. Te veel cafeïne is niet goed

Ondanks de bekende pluspunten kan koffie dodelijk zijn. Maar je zou 80 tot 100 kopjes moeten drinken in een hele korte tijd, zeggen gezondheidsdeskundigen. We adviseren om het niet te proberen. In september 2015 waarschuwde de FDA voor de gevaren van cafeïne in poedervorm, een krachtig product dat onlangs in populariteit was gebarsten. Koffie met cafeïne kan slapeloosheid, nervositeit en rusteloosheid, maagklachten, misselijkheid en braken, verhoogde hart- en ademhalingssnelheid en andere bijwerkingen veroorzaken. Het consumeren van grote hoeveelheden koffie kan ook hoofdpijn, angst, onrust, rinkelen in de oren en onregelmatige hartslagen veroorzaken. Er is enige bezorgdheid dat het drinken van meer dan 5 koppen koffie per dag niet veilig is voor mensen met een hartaandoening. Maar voor mensen die geen hartziekte hebben, lijkt het drinken van meerdere koppen per dag de kans op het ontwikkelen van een hartprobleem niet te vergroten.

 

  1. Koffie kan goed voor je zijn

Koffie is een drank gemaakt van koffiebonen, die de gebrande vrucht zijn van de Coffea arabica bush. Mensen drinken koffie om mentale en fysieke vermoeidheid te verlichten en de mentale alertheid te verhogen. Koffie wordt ook gebruikt om de ziekte van Parkinson, galstenen, type 2-diabetes, maag- en darmkanker, longkanker en borstkanker te voorkomen. Een overvloed aan afzonderlijke studies in 2014, 2015 en 2016 gevonden koffie is goed voor je lever, kan het risico op hartaanvallen verminderen, kan het risico op darmkanker verminderen en, zoals gemeld in het dagboek Circulatie, kan een tot vijf kopjes per dag over het algemeen het risico op vroegtijdige dood verminderen. Uit een studie die in maart 2016 werd gepubliceerd, bleek dat koffie geassocieerd is met een verminderd risico op multiple sclerose (MS).

 

  1. Cafeïne kan de vrouwelijke geslachtsdrift stimuleren.

Er is onderzoek gedaan naar of koffie invloed heeft voor en tijdens seks. Dit onderzoek is gebaseerd op ratten. Het werkte toch op ratten. Daarna is het bij mensen getest en er kwam geen resultaat uit voor mannen maar onderzoekers zeggen in mensen, koffie zou de seksuele ervaring kunnen verbeteren alleen onder mensen die normaal gesproken geen koffiedrinken.

 

  1. Cafeïne zou de pijn kunnen verminderen

Matige doses cafeïne - het equivalent van twee koppen koffie - kan post-gymische spierpijn verminderen, zo bleek uit een kleine studie. Maar het onderzoek werd gedaan op mensen die geen gewone koffiedrinkers waren. Een studie in 2012 vond degenen die koffiedrinken voordat ze gaan zitten om te werken aan een computer hadden minder nek- en schouderpijn. Er is echter niet voldoende onderzoek, in studies die groot genoeg zijn, om harde conclusies te trekken over deze mogelijkheid.

 

  1. Cafeïne kan je inderdaad 's nachts wakker houden

Koffie is veilig voor de meeste volwassenen. Het drinken van meer dan 6 kopjes/dag kan "cafeïne" veroorzaken met symptomen zoals angst of onrust. Mensen die elke dag veel koffiedrinken, moeten misschien meer koffiedrinken om dezelfde effecten te krijgen. Ze kunnen ook zo "afhankelijk" worden van koffie dat ze ontwenningsverschijnselen ontwikkelen als ze plotseling stoppen met het drinken van koffie. Gezondheidsdeskundigen adviseren om 6 uur voor het slapen gaan geen koffie te drinken, omdat de effecten van cafeïne uren kunnen duren. Uit een studie van 2015 blijkt dat cafeïne de interne klok van je lichaam kan verwarren, waardoor de signalen die je vertellen wanneer je moet slapen, in de war raken. Nachtploegenwerkers kunnen vinden dat koffie tijdens de werkuren hun dag slaap verstoort, vond een andere studie.

 

  1. Decafé koffie heeft cafeïne!

Hé, wat?! Yep: Als je vijf tot tien koppen cafeïnevrije koffiedrinkt, kun je net zoveel cafeïnevrije koffie krijgen als uit één of twee koppen koffie, vond een studie.

 

  1. Decafeïne gebruikt chemicaliën

Bonen worden gestoomd, zodat opgeloste cafeïne naar het oppervlak stijgt, waar het wordt afgewassen met een organisch oplosmiddel genaamd methyleenchloride.

 

  1. Antioxidanten in koffie

Cafeïne is niet de belangrijkste bittere stof in koffie. De prikkelende daders zijn veeleer antioxidanten. Mensen hebben de neiging om meer antioxidanten uit dranken te halen dan uit voedingsmiddelen, en studies uit de hele wereld tonen aan dat koffie de grootste voedingsbron van antioxidanten is.

 

  1. Geweldige koffie hangt af van het branden en brouwen.

Als het gaat om geweldige smaak, komt koffiechemie neer op branden en brouwen. Tijdens het branden begint de olie, die in de bonen is opgesloten, bij ongeveer 400 graden uit te komen. Hoe meer olie, hoe sterker de smaak. Het cafeïnegehalte stijgt naarmate het water meer tijd doorbrengt in contact met de gemalen koffie, zodat gewone koffie vaak meer bevat dan espresso of cappuccino. Donkerder brandingen leveren ook meer cafeïne op.

 

  1. Koffie is ontdekt door geiten

Een millennium geleden hield een kudde geiten op een berghelling in Afrika 's nachts een herder op na het eten van rode koffiebessen. De herder nam de ontdekking van zijn dieren mee naar enkele monniken, en er volgden zeer lange gebedssessies. Het is in ieder geval een goed verhaal.

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »